Fremtidsvyer i hyttegrenda
på Maihaugen

Fra åpningen av Vy i Hyttegrenda på Maihaugen, 22. juni 2018.

22. juni 2018 tok rundt 100 personer turen til friluftsmuseet på Maihaugen, Lillehammer, for å overvære åpningen av det siste tilskuddet i Hyttegrenda: Vy 26 fra Leve Hytter. Allerede neste dag var over 500 stykker innom hytta.

Administrerende direktør i Stiftelsen Lillehammer museum, Jostein Skurdal, kan melde om godt besøk gjennom hele sommeren.

- Vi er svært fornøyde med den nye hytta. Den fungerer veldig godt for oss, det er det ingen tvil om, sier Skurdal

Et sted for inspirasjon

Med tittelen “Fra seterliv til hytteliv - den norske hyttedrømmen” ønsker Hyttegrenda på Maihaugen å formidle utviklingen av nordmenns hyttedrøm over tid. Fra før inneholder grenda Kinckhytta fra 1911, som et eksempel på hytteliv for borgerskapet, og Myklebu fra 1965, ei enkel selvbyggerhytte fra etterkrigstiden, da hyttebygging blant vanlige folk begynte å bli utbredt. Vy er den tredje hytta i serien, og representerer det moderne, med alle de valgmulighetene som finnes i dag.

- Arkitekten av Vy hentet mye inspirasjon fra de historiske bygningene på Maihaugen, da han tegnet hytta. Det er flere tydelige kjennetegn, som gjør at Vy passer spesielt godt inn i samlingen, forklarer Torger Korpberget, avdelingsleder Drift og bygningsvern.

Han trekker frem det tradisjonelle torvtaket, og hvordan fasaden minner om svalgangen på årestua, ved Garmo stavkirke på museet. Korpberget forteller at det foreløpig er planlagt to hytter til i hyttegrenda: ei LO-hytte og ei DNT-hytte.

Mindre plass, mer natur

Vy på Maihaugen ble offisielt åpnet av journalist Einar Odden, til toner fra Edvard Griegs Dovergubbens hall. I sin underholdende og innholdsrike tale, så han den nye hytta i sammenheng med museets evne til å sette samtiden både i et fortids- og et fremtidsperspektiv.

- Hytta markerer et skritt inn i den nye tid. Museet blir mer levende. Museet tenner vår nysgjerrighet på morgendagen og dagen deretter, sa Odden i talen.

I et sitat fra 1955 av Werner Werenskiold, som vokste opp i Paris på slutten av 1800-tallet (sønn av maler Erik Werenskiold), fant Odden en kime til moderne, urban, norsk lengsel etter naturen:

«Helt siden forrige århundre har jeg ønsket meg en stue på fjellet eller i skogen, men jeg har aldri funnet noe sted å slå meg til ro»

Odden viste til til forskningsrapporten Framsyn 2050. Når stadig flere, bor stadig tettere og mindre i byene, øker behovet for et sted nær naturen, står det blant annet i rapporten.

- Nordmenn vil fortsette å bygge hytter og det ikke minst fordi samfunnet endrer seg. Hytter vil ikke bli bygget fordi det er stas eller status, men fordi også det norske mennesket fortsatt vil ha behov for natur, himmel og stjerner i det fjerne.

Les mer om visningshytten vår på Maihaugen.