Møt arkitekt Einar Jarmund

Møt arkitekt Einar Jarmund:
- Lykken er den optimale planløsningen

Einar3

Arkitekten bak hytteserien Vy, Einar Jarmund, gir den kreative, positive motstanden æren for at samarbeidet med Leve Hytter fungerer så bra.

På Hytte 2013, Norges Varemesse i Lillestrøm, går Jarmund rundt og kikker. Han har noen tanker om et system for å bygge hytter, både i hodet og i lomma. Standen til en nykommer fra Øyer i Gudbrandsdalen: Leve Hytter, fanger oppmerksomheten hans. De stiller ut sin første modell, som viser ambisjoner om å lage ei moderne hytte, ei hytte som skiller seg litt ut.

- Hvem har tegnet hytta?, lurer Jarmund.
- Vi har tegnet den selv, svarer daglig leder, Arve Noreng.
- Hvorfor har dere ikke brukt arkitekt?
- Det har vi forsøkt mange ganger tidligere, men de var umulige å samarbeide med!

Nokså spak, spør en av landets mest anerkjente arkitekter om de allikevel kunne gjøre et forsøk på å samarbeide. 5 år senere og ca 300 hytter bygget, samarbeider Einar og Arve fortsatt veldig godt.

Ping-pong i et høykostland
Det viste seg at Jarmund og Leve Hytter hadde mange felles ideer om hva som skulle til, for å løse utfordringen: kvalitetshytter, lokalt produsert i Norge til en god pris. Utviklingen av den første Vy-hytta tok 14 måneder, og er blitt en stor suksess.

Som arkitekt hadde Jarmund opplevd regelmessig at drømmer om å bygge seg ei arkitekttegnet hytte var blitt knust, fordi kostnadsnivået ble for høyt for de aller fleste.

- Det finnes ikke noe tristere enn å knuse folks drømmer, sier Jarmund.

Sammen med Leve Hytter så han en mulighet for å kunne tilby en fullverdig arkitekttegnet hytte, med gode tilpasningsmuligheter, til flere.

- Det gjelder å finne en god balanse mellom utforming på den ene siden, og rasjonell produksjon, effektiv logistikk og så videre, på den andre, forklarer Jarmund. Vi spiller på en måte ping-pong sammen, arkitekt og hytteprodusent.

Løsningen fant de i prefabrikasjon og repetisjoner, som i dette tilfellet resulterer i høyere kvalitet enn tradisjonelle håndverksmetoder ved bygging av ei spesialtegnet enkelthytte, i følge Jarmund. Det ligger en stor grad av læring og kvalitetssikring gjennom å kunne jobbe og tenke systematisk over tid.

Når folk kommer til han i dag for å få bygget seg ei arkitekttegnet hytte, er svaret som oftest Vy.

Dype røtter og moderne løsninger
I arbeidet med Vy har det vært et mål å skape et lett gjenkjennelig særtrekk. Navnet Vy henspiller på utsikt. Inspirasjonen er hentet blant annet fra Maihaugen på Lillehammer, der tradisjonell, vakker, norsk byggeskikk, fra seler og setre i Gudbrandsdalen er stilt ut. Jarmund forteller at denne bebyggelsen er mer lavmælt, og har slakere takvinkler enn gårdshusene. Utstrakt bruk av treverk, stavbyggetradisjon, enkle, solide konstruksjoner, dimensjoner og proporsjoner er elementer som er tatt med videre, på en nyskapende måte.

- Vi ville fange det som skaper et tidløst preg, samtidig som det skal fungere i vår tid og i fremtiden. Glass i dag, for eksempel, gir helt nye muligheter til å erstatte vanlige vegger. Vinduer fra gulv til tak slipper naturen inn, både nærutsikten og fjernutsikten; blåbærrisen rett utenfor og blånene i det fjerne. Samtidig er det viktig at vi håndterer de nye mulighetene med respekt.

Jarmund mener noe av grunnen til at Vy har appell, er at den har truffet skjæringspunktet mellom å være moderne og å ha en historisk tilknytning.

- Før var arkitektur noe vi arkitekter nærmest måtte lure inn, mens vi løste et eller annet praktisk oppdrag. I dag er det noe mange er opptatt av og verdsetter i seg selv. Kravene til komfort på hytta er også blitt langt høyere de siste årene.

I juni 2018 ble Vy en del av utstillingen på Maihaugen, som et eksempel på vellykket modernisering av norsk byggetradisjon.

«Før var arkitektur noe vi arkitekter nærmest måtte lure inn, mens vi løste et eller annet praktisk oppdrag»

Einar Jarmund

Valgte Vy i Hemsedal
Da Jarmund skulle bygge hytte selv i Hemsedal i 2016, falt valget på Vy 26 ATS. Også for han spilte økonomi inn. Han anslår at hytta hans kostet under ⅔ av hva det ville kostet han å tegne seg og bygge ei spesialtegnet hytte.

- Det er faktisk skrevet bøker om at de husene arkitekter tegner til seg selv, sjelden er deres beste arbeider. Det virker som at positiv motstand i det kreative arbeidet er helt avgjørende for å få det beste resultatet.

Han er stolt av samarbeidet med Leve Hytter, og svært fornøyd med hytta. Den ble kåret til Årets hytteprosjekt 2017 på Boligkonferansen. Jarmund fremhever spesielt den gode følelsen av det håndverksmessige presisjonsnivået til Leve Hytter. Han innrømmer gjerne at slurv og dårlig håndverk er noe som lett går en arkitekt på nervene.

Hans egen Vy-hytte har vært en anledning til å strekke strikken og videreutvikle konseptet.

- Den største lykken du kan oppleve som arkitekt er når du finner den optimale planløsningen. Løsningen som gir deg alt det du trenger, på minst mulig plass. Hvis du klarer å løse noe på 90 m2 i stedet for på 120 m2, så tror vi også kunden er glad for å slippe å betale for 30 m2 ekstra.

Og det var det dette hyttesystemet handlet om, å kunne bygge arkitekttegnede hytter som folk enkelt kunne tilpasse tomt, egne behov og budsjett, så flere kunne få best mulig tilgang til naturen. Det ble Vy.

Fakta Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL

Partnere Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs og Alessandra Kossberg
Etablert i 1996
Kontor på Solliplass i Oslo
22 ansatte (2018)
Vinner av Groschmedaljen 2018, fra Nasjonalmuseet for sitt bidrag til utvikling av norsk arkitektur
Samarbeid med Leve Hytter siden 2014
jva.no