Interiør på hytta med personlighet

Ingermariegrini Levehytter Linge 63B3717

Hvordan tenker en interiørkonsulent når
hun skal innrede ei Vy-hytte?

- Hytta er selve drømmen! Det er veldig norsk. Det handler om fritiden vår, om hvordan vi ønsker å ha det når vi har fri. Vi vil kose oss på hytta. I dag har mange det finere på hytta enn hjemme, sier Birgitte Wergeland, interiørkonsulent hos møbel- og belysningsforretningen Expo Nova.

Selv har hun over 30 års erfaring med få detaljene til å stemme. Hun er vant til å se møbler, belysning, gardiner og garderobe i helhet. Fra interiørkonsulentens ståsted handler hyttedrømmen om komfort, at det skal se hyggelig ut og passe til arkitekturen. Interiøret er noe man skal kunne leve med i lang tid. Ei hytte i dag skal romme mye aktivitet og sosialt samvær. - Hvis du tenker mer kvalitet og god, moderne design enn trend, vil du sannsynligvis være aktuell i lang tid fremover.

Naturmaterialer i moderne design: Sofaen i visningshytta på Maihaugen er i et lyst, gyllent skinn. Den er tilpasset etter mål, for å ivareta harmonien i rommet, og for utnytte arealet på en god måte. Design: Andreas Engesvik. Produsent: Fogia, Sverige.

Finn din egen stil

Wergeland har innredet flere Vy-hytter, blant annet visningshyttene til Leve Hytter på Hellerud, Hafjell og Maihaugen. I disse hyttene er det brukt mest skandinavisk design. At Vy har en moderne, tidløs arkitektur, inspirert av norske byggetradisjoner, gir et godt utgangspunkt for å tenke interiør.

- Det viktigste er selvfølgelig at løsningene skal fungere for de som skal bruke hytta, og gjenspeile deres personlighet og behov. Å velge én gjennomført, moderne stil, er kanskje den enkleste måten å oppnå et godt resultat på. Det er i det en forsøker å blande mye forskjellig, at det kan bli litt vanskelig.

Hun forteller at før i tiden tok man med seg gamle møbler hjemmefra, og brukte de på hytta. Så kjøpte man nytt hjemme. Nå er det vanlig å kjøpe nytt til hytta, som skal være klar til bruk fra første stund. Det nye kan gjerne kombineres med gamle eller personlige detaljer, som en kontrast eller et litt overraskende element.

- De fleste vet hva de liker når de ser det, så det kan være en god idé å kikke litt rundt for å finne inspirasjon. Men det er ikke alltid så lett å sette ting sammen til en helhet. Da er det bare å prøve seg frem, eller å få veiledning.

Ikon på The Nest: Nyproduksjon av den gamle klassikeren Krysset salongstol fra 1955, er et eksempel på kombinasjonen Vy og skandinavisk design. Design: Fredrik A. Kaiser. Produsent: Eikund, Norge.

Gode interiørtips til hytta fra Birgitte

- Besøk en eller flere visningshytter for inspirasjon
- Gjør hytta personlig, finn ut hva DU liker!
- Ta utgangspunkt i egne behov og forventet bruk
- La interiøret skape en forbindelse mellom arkitektur og naturlige omgivelser
- Hold det enkelt, og gjennomført
- Ta gjerne med gamle eller personlige elementer som kontrast
- Bruk belysning bevisst, til å skape godt arbeidslys og stemning
- Tenk langsiktig, både fordi det er mest praktisk og miljøvennlig
- Husk å ta med interiør i totalbudsjettet, f.eks. ca 10%.
- Proporsjoner og dimensjoner har mye å si for atmosfæren
- Lune toner og naturmaterialer er aldri feil på hytta
- Det passer sjelden med by-antikviteter, overdådighet og mørk mahogny

«Å velge én gjennomført, moderne stil, er kanskje den enkleste måten å oppnå et godt resultat på»

Birgitte Wergeland

Start tidlig og bruk tid

Så snart plantegningene til hytta er klare, er det lurt å sette i gang med planlegging av interiøret.

- Vi begynner som regel med å få en oversikt over hva man har fra før, og hva som trengs å kjøpe nytt.

Belysning er en grunnleggende del av interiøret. Wergeland kan opplyse om at tiden der det nærmest var om å ha flest downlights i høyeste grad er forbi. Bevisst bruk av lys og skygger har mye å si for både funksjonell belysning/arbeidslys og stemning i hytta. Lamper er også designelementer som tilfører interiøret karakter.

Wergeland sin erfaring er at det å treffe på dimensjoner og proporsjoner, er noe av det som virkelig skaper et harmonisk helhetsinntrykk. Det vil si, at møbler og belysning har passe størrelse og form, sett i forhold til sine omgivelser.

- Når det kommer til farger, materialvalg og tekstiler, fungerer ofte lune toner og naturmaterialer utmerket på hytta, sånn som ull, lin, bomull og skinn. Jeg bygger gjerne på farger fra selve hytta og naturen rundt, forklarer Wergeland.

Å få spesialtilpasset størrelser, farger og tekstiler på bestilling er fullt mulig. Det gjelder bare å gjøre seg kjent med mulighetene, og sette i gang med å gjøre drømmen virkelig!

Fakta Expo Nova

Grunnlagt 1965
Butikk i Oslo
Kontinental og skandinavisk design
Tidløs, moderne stil
Møbler, belysning, garderobe, kjøkken
expo-nova.no

Eksklusivt tilbud

15% hos Expo Nova til alle som bygger Leve Hytte.
Tilbudet gjelder inntil 3 måneder etter overtagelse av hytta.

For ytterligere inspirasjon kan du følge Leve Hytter på Instagram

Lingardiner som luner: Gardinene skaper et mykt og lunt preg, samtidig som de skjermer innsyn og dekker mørke vindusflater om kvelden og natta.